top of page

Září se neslo v duchu dobrovolnictví

Jako členové skupiny Yottabe jsme měli možnost se letos v září poprvé účastnit nového dobrovolnického projektu s cílem pomoci neziskovému sektoru v kraji Vysočina.


Tým dobrovolníků z centrály Yottabe s majiteli Dvorního zookoutku U Pipinga

Skupina Yottabe oslovila spolky KOUS Vysočina, z. s. a HERO CLAN, z. s. v čele s Veronikou Procházkovou, které nám pomohly celou akci zorganizovat. Výše zmíněné spolky oslovily sdružené neziskové organizace, jestli by neměly zájem o jednodenní pomoc dobrovolníků z našich firem.


Následně vznikl seznam, do kterého jsme se mohli přihlásit na základě toho, která oblast nám byla nejbližší. V září se nám pak v rámci pilotního projektu podařilo uskutečnit hned tyto tři akce:

  • údržba lokality PP Urbánkův palouk, pod záštitou Chaloupky o.p.s. a ČSOP Kněžice (Radonín u Brtnice)

  • příprava lokality na výsadbu třešňové aleje pod záštitou spolku Onsendo, z.s. a ZO ČSOP Pacov (Velká Rovná u Pacova)

  • pomoc pro nestátní neziskovou organizaci Dvorní zookoutek u Pipinga, z.s. (Jaroměřice nad Rokytnou)

Dobrovolníci z firmy ADAPTO.space se účastnili prvních dvou uvedených aktivit. Přesně před měsícem, ve středu 13. září, zaměstnanci ADAPTO.space pomohli s údržbou přírodní památky u Brtnice.



O něco málo přes týden později, tedy 21. září, pak přiložili ruku k dílu během přípravy lokality na výsadbu aleje u Velké Rovné.



V pátek 22.9. září pak vyjela menší skupinka z pražské centrály Yottabe. Namářeou měla do Dvorního zookoutku U Pipinga, který se nachází v Popovicích u Jaroměřice nad Rokytnou.


Hlavním úkolem tohoto týmu dobrovolníků bylo připravit zookoutek po létě do kupy na kroužek pro děti, který se měl uskutečnit v dalším týdnu. I tato aktivita pro nás byla velmi smysluplná, vzhledem k tomu, že v zookoutku dbají právě na to vést i ty nejmenší k péči nejenom o konkrétní zvířata, ale přírodu obecně. Co všechno nás tedy čekalo?


Uklízeli jsme celý prostor, vykydávali jsme hnůj ovečkám a natírali kotec pro tamního psa Baronka, přičemž za odměnu jsme od majitelů zookoutku na oplátku dostali příjemnou a velmi aktivní prohlídku. Ke klokánkům, kozám, medvídkovi mývalovi, ale i dikobrazovi Vendulce jsme si dokonce mohli přímo vlézt a osobně je i nakrmit.


A proč jsme si k našemu dobrovolnickému projektu vybrali právě tyto spolky? Co se týče konkrétně Dvorního zookoutku U Pipinga, tak tady se sešli pochopitelně ti, kteří ke zvířatům mají blízký vztah. Jako velká motivace přímo na místě nám ale posloužil i fakt, že majitelka zookoutku nezískává dotace. Nemůže si tak dovolit další pracovníky a jedinou nadějí jsou právě dobrovolníci. Vzhledem k tomu, že v neziskovém sektoru peníze žalostně chybí, uvědomili jsme si ještě víc, že naše pomoc skutečně k něčemu byla.




85 views0 comments
bottom of page