top of page

Drsná premiéra ADAPTO.space na Zemi živitelce: Pot, vydatný déšť, ale i milá setkání

V letošním roce jsme se ve dnech 24.-29. srpna poprvé účastnili mezinárodního agrosalonu Země živitelka, který se již 49. rokem jako už tradičně konal na Výstavišti v Českých Budějovicích. Tentokrát akce nesla podtitul „Na cestě k udržitelnosti“ a jejími hlavními tématy byly precizní zemědělství, environmentální význam zemědělství a sociální zemědělství – tedy oblasti, kam práce firmy ADAPTO.space z našeho portfolia rozhodně spadá.

Společná prezentace ADAPTO.space a NÚIK na Zemi živitelce 2023

Poslední srpnové dny se pro tým značky ADAPTO.space z naší skupiny nesly zvlášť ve znamení pracovního nasazení. Firma ADAPTO.space totiž patřila mezi vystavovatele na Zemi živitelce - největší a nejvýznamnější akci svého druhu a rozsahu v ČR.


Návštěvníkům, především z řad zemědělců, vlastníků půdy, ale i zájemců o českou zemědělskou krajinu, jsme chtěli přiblížit nejen naší filozofii, poradenství a principy tvorby, ale také konkrétní návrhovou činnost a již realizované projekty.


Schéma realizační činnosti ADAPTO.space

Společně s Národním ústavem pro integrovanou krajinu (NÚIK) jsme tak na našem stánku formou grafických posterů a videosekvencí prezentovali Klima-adaptační diagnostiku, rozsáhlou spolupráci se ZD Černovice, způsob fungování i samotnou činnost firmy ADAPTO.space (od diagnostiky po realizaci).


Schéma spolupráce NÚIK a ADAPTO.space

Návštěvníky velice často zaujala (a nalákala) provizorní tůň ve lžíci bagru, který byl zpřístupněný dětem i dospělým. Velký úspěch ale zaznamenaly také akvárium mokřadních živočichů, instalace využití melioračních trubek jako květináčů se zelení, trojrozměrný fyzický model návrhu lokality Klínot u Černovic, kuličkové dráhy symbolizující průtok vody korytem toku, nebo pitná voda zdarma (pro děti z vlastnoručně složeného kelímku s čolkem).


Přišlo za námi, navzdory vyčerpávajícím extrémům počasí (zažili jsme spalující vedro, ale potrápily nás také vydatné lijáky), až téměř neuvěřitelné množství lidí. A zatímco některé návštěvníky k našemu stánku zavedla pouze zvědavost, jiné již vážný zájem o témata navracení vody do krajiny nebo konkrétní spolupráci.


Takové množství přínosných a inspirativních rozhovorů jsme ani nečekali. Stejně jako zkoušku žárem i deštěm. Jsme moc rádi, že jste nám zachovali přízeň i v nepříznivých podmínkách a budeme se těšit, že se na nás kdykoliv obrátíte i v budoucnu. Moc nás těšilo! A i když nám dala naše první účast na Zemi živitelce v důsledku neovlivnitelných okolností celkem zabrat, musíme konstatovat, že i tak jsme si všech šest nabitých dní moc užili!


59 views0 comments
bottom of page