top of page

Mezinárodní konference ve Varšavě potvrdila, že jdeme správným směrem

Rozvíjet se, čerpat obohacující informace a mít přehled o aktuálních trendech v rámci témat, kterým se v naší činnosti věnujeme. To je pro nás jako skupinu Yottabe klíčové. Naposledy jsme proto vyjeli nasát nové poznatky na mezinárodní konferenci o nikotinu ve Varšavě, která se konala na konci června.

Náš business development manager David Vašíček se přesně před měsícem účastnil mezinárodní konference Global Forum on Nicotine ve Varšavě

Do hlavního města Polska se přesně před měsícem vydala část týmu firmy MIRAGE DISTRIBUTION, která je hrdým členem skupiny Yottabe. Ve dnech 21.-24. června se Varšava totiž stala dějištěm již desátého ročníku akce s názvem Global Forum on Nicotine. A u toho jsme jako významní distributoři tabákových a nikotinových alternativ na českém i slovenském trhu prostě nemohli chybět!


Hlavním tématem v pořadí již desátého ročníku této mezinárodní konference byla filozofie takzvaného harm reduction přístupu. Ten říká, že pokud se ve společnosti vyskytuje nějaký nežádoucí jev, který chceme omezit (v tomto konkrétním případě velký podíl kuřáků ve společnosti), tak není správnou cestou ho úplně zakazovat. Místo snahy kouření vymýtit jednou provždy bychom tak kuřákům měli nabízet méně škodlivou alternativu - třeba elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky. Vzhledem k tomu, že obojí je doménou naší značky MIRAGE DISTRIBUTION, byla pro nás návštěva akce zvlášť zajímavá.


Okolo pojmu harm reduction se navíc točila celá konference - nechyběl tedy nespočet poutavých diskuzí ohledně regulací v různých zemích a jejich efektivity, kterých se zúčastnili lékaři, a také zástupci velkých tabákových firem, neziskových organizací, a dokonce vlád některých zemí. Jak ostatně už samotný název celého eventu napovídá, šlo o skutečně globální akci s účastí lidí z celého světa.

Hlavním tématem konference s účastníky z celého světa byl přístup harm reduction

A co nejzásadnějšího jsme si z Global Forum on Nicotine odnesli? „Ukázalo se, že Česká republika je v aplikaci přístupu harm reduction v oblasti tabákových výrobků na správné cestě. My jako MIRAGE DISTRIBUTION v tomto směru navíc hrajeme důležitou roli, protože uživatelům nabízíme široké portfolio výrobků, které mohou sloužit jako vhodná a zdraví významně méně škodlivá alternativa ke klasickým cigaretám. A to ať už se jedná o elektronické cigarety nebo nikotinové sáčky, popisuje náš business development manager David Vašíček.


Zároveň přibližuje, co je pro správnou aplikaci harm reduction přístupu důležité - nejde totiž jen o jeden jediný krok : „Věříme, že přístup harm reduction bude v České republice nadále aplikován ve všech oblastech regulace alternativních nikotinových výrobků, a to včetně zdanění těchto výrobků. Základním pilířem přístupu harm reduction totiž je, že méně zdraví škodlivý výrobek musí být pro uživatele mimo jiné atraktivnější než klasické cigarety, dostupnější než klasické cigarety a v neposlední řadě cenově výhodnější než klasické cigarety,“ vysvětluje David Vašíček.


Právě zmíněný třetí bod ale představuje asi největší výzvu. „Pro jeho naplnění je potřeba nastavit takové zdanění, které nebude mít za následek situaci, kdy na prodejním místě bude alternativní nikotinový výrobek vlivem vysoké spotřební daně nabízen za cenu vyšší, než je cena klasických cigaret,“ dodává David Vašíček. My jako MIRAGE DISTRIBUTION pro to děláme maximum.


80 views0 comments
bottom of page