top of page

Jak se holé zdi proměnily v Yottabe.space: Víte, jaká je historie budovy, v níž sídlíme?

To, jak naše nová jihlavská pobočka Yottabe.space vypadá dnes, a jak se na ní v předchozích měsících pilně pracovalo, už víme. Asi jen málokdo si ale umí představit, jak prostory Yottabe.space vypadaly na úplném začátku - dávno před tím, než získaly svou aktuální podobu. Ještě méně z nás pak tuší, že naše pobočka v Jihlavě se nenachází v žádném obyčejném domě, ale na jedinečném místě s pestrou a významnou historií.


Před týmem v čele s Jardou Šamšou a Zdeňkem Vdovinem z ADAPTO.space stál velký kus práce.

S budovou, v níž je možné naši novou jihlavskou pobočku Yottabe.space najít, se pojí hned několik příběhů. To, že je nynějším majitelem domu s adresou Matky Boží 1186/1 Ing. Ivo Gilbert, je bez nadsázky symbolické dílo osudu. Pan Gilbert se totiž narodil právě tam, kde má dnes projektovou kancelář firma ADAPTO.space. Tím to ale zdaleka nekončí.


Výjimečnost místa umocňuje i to, že budova spadá do správy Památkového ústavu. Důvod se skrývá v opravdu dávných časech a pro jeho hledání je potřeba se ponořit hlouběji do historie. Již v 16. století přesně na místě dnešního Yottabe.space totiž přespala Anna Jagellonská (přesněji mezi lety 1521-1547) jakožto manželka prvního habsburského krále Ferdinanda I.. Anna Jagellonská, která se do dějin zapsala i jako Anna Česká a Uherská, byla uherská, česká a římská královna a rakouská arcivévodkyně. Její manžel, habsburský král Ferdinand I., přenocoval v protějším domě přes ulici Matky Boží. Je tedy jasné, že na adrese, kde dnes najdeme Yottabe.space, byla snad vždycky dobrá společnost.


Vzhledem k historické hodnotě budovy to ale náš tým vůbec neměl jednoduché se stavebními úpravami. „Vše jsem musel vyběhávat a vyřizovat po úřadech, hlavně na odboru památkové péče. A jelikož se dům nachází v samotném srdci Jihlavy na Masarykově náměstí, muselo se zažádat třeba i povolení na přistavení kontejneru pro odvoz stavební suti,“ nastínil úskalí spojená s prací na Yottabe.space Jaroslav Šamša, projektový manažer staveb z firmy ADAPTO.space z portfolia skupiny Yottabe.


Právě Jardovi patří velký dík. Stejně tak jeho kolegovi z ADAPTO.space Zdeňkovi Vdovinovi, který se postaral o veškeré stavební úpravy. Bez jejich podílu, úsilí, zručnosti a vytrvalosti by se pobočka Yottabe.space realizovala jen těžko. Oběma děkujeme i za fotky, které jejich dřinu zvěčnily.




43 views0 comments
bottom of page